Dry Needling is een nieuwe behandelmethode die wij binnen Fysio Limbricht kunnen toepassen bij Myofasciale pijnklachten.
Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is de meest voorkomende oorzaak van chronische pijn in het bewegingsapparaat en berust op pijn en stijfheid als gevolg van actieve “triggerpoints”, die voorspelbare pijnpatronen (reffered pain) veroorzaken.
Dagelijks worden fysiotherapeuten en andere (para)medici geconfronteerd met patiënten die klagen over spierpijnen, soms ook met een uitstralend karakter. De patiënt is doorgaans niet goed in staat de pijn zuiver te lokaliseren en het karakter ervan is vaak diep, dof en zeurend. De pijnpatronen geven een goede indicatie van de spieren die mogelijk betrokken zijn bij MPS en daar wordt ons onderzoek op gericht.
Denk bijvoorbeeld aan pijnklachten in uw lage rug– en heup die klaarblijkelijk worden veroorzaakt door actieve triggerpoints in één van de bilspieren.
Dry Needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie. Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes. Dry Needling is een effectieve techniek voor de behandeling van MPS en is bij uitstek geschikt voor het deactiveren van deze triggerpoints. Sinds 2005 is Dry Needling ook toepasbaar door de daartoe geschoolde Nederlandse fysiotherapeut.
Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: z.g.n. ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling, zoals bijvoorbeeld bij acupunctuur. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plekken in het lichaam veroorzaakt. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (Local Twitch Respons). Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’-gevoel. Daarna ontspant de spier zich en kunt u gemakkelijker bewegen met minder pijn. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.
Ondanks het feit dat MPS veel voorkomt, wordt het nog weinig herkend en blijft het dus vaak ook onbehandeld. Een reden waarom veel diagnoses, zoals specifieke lage rugpijn, nek– en hoofdpijn of ‘pseudoradiculaire’ klachten voortdurend problemen kunnen blijven geven.
Er zijn verschillende fysiotherapeutische interventies die triggerpoints kunnen deactiveren. Op basis van klinische ervaring blijkt een combinatie van Dry Needling, rekoefeningen en conditieherstel van spieren het meest effectief. Daarnaast kan men de patiënt er bij betrekken via instructie en consistente uitvoering van een oefenprogramma om recidieven te voorkomen. Het is ook essentieel om predisponerende en onderhoudende factoren van MPS te onderkennen en waar mogelijk mee te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn platvoeten, instabiliteit van enkels en/of knieën, spierverzwakking in de benen, spierverkortingen of beenlengteverschillen. Maar ook surmenage-klachten in bijvoorbeeld werksituaties spelen vaak een rol bij het ontstaan van MPS. Bij Fysio Limbricht wordt Dry Needling ook effectief ingezet bij kaakklachten.
Dry Needling is een van de meest effectieve vormen van therapie voor MPS. Een stroom van recente publicaties ondersteunt de effectiviteit van deze methode. Klinisch gezien leidt dit tot een voelbare daling in de spierspanning en geeft naast pijnvermindering een verbeterde beweeglijkheid en kracht in betrokken spieren. Nader onderzoek om de werkingshypothesen te onderbouwen en de empirisch klinische resultaten te verklaren komt de laatste jaren sterk op gang. De opleiding te Domburg, www.dryneedling.nl initieert effectonderzoek. Op deze website vindt u meer informatie over MPS en Dry Needling.
Wat kost u dit?
De methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Dry Needling hieronder.
Vraag onze fysiotherapeuten voor een uitgebreid onderzoek om uw klachten nader te analyseren en u uitleg te geven over triggerpoints en Dry Needling.